Gatal  

Posted by Unknown

Ada seekor burung kakak tua yang sangat cerdik dan mempunyai pandangan mata yang sangat tajam sehingga boleh menembusi apa-apa halangan yang menutup matanya (Transparent le tu)
Setiap pagi burung ini akan bertenggek di dalam sangkarnya yang tergantung di tingkap.

Rumah tuan punye burung ni terletak di antara sekolah rendah dan kuaters guru.Setiap pagi ada 3 orang cikgu melintas di hadapan rumah tuan punye burung ni dari sekolah ke kuaters guru, oleh itu hari-hari lah burung ni perhati 3 orang cikgu yang bertutup litup tuh ke hulu ke hilir.ke hulu, ke hilir.

Setiap hari burung ni tengok cikgu-cikgu tu atas bawah, atas bawah.Bila dia boring dia menyanyi-nyanyi.tak pun, dia akan baca skrip cerita sembilu 2.lama-lama makin boring pulak. so dia ternampak le si cikgu-cikgu tu berderet jalan slow-slow nak pergi ke sekolah.Burung ni pun kuyu-kuyukan mata dia.then tonyoh tonyoh sikit mata dia.dah tu dia kibas-kibas kan kepak dia.pas tu dia jerit kuat-kuat."BELANG!! PUTIH!! BIRU!!!"Cikgu-cikgu tadi sama-sama menoleh ke arah burung tu dan pandang ke depan semula. Mereka jalan cepat-cepat.

Sampai di sekolah mereka cuma saling pandang memandang.Keesokan harinya cikgu-cikgu tu pun macam biasa lalu depan burung tu lagi. Bila balik ke rumah kuaters guru, burung tu buat dek je... bila time cikgu ni nak ke sekolah, burung tu jerit lagi."PUTIH!!! BUNGA-BUNGA! !! PINK!!!"Cikgu-cikgu tu terkejut dog.dan berjalan cepat-cepat lagi.sampai di sekolah depa pun tanya sesama depa.
cikgu pertama : camna burung kakak tua tu tau warna sepender yang kita pakai?"
Cikgu kedua : Tak tau pulak.ahli sihir ke apa ntah.
Cikgu ketiga : Alah kebetulan je agaknyer.tak pe, kita tengok besok pulak camana.

Keesokan hari nya macam biasa.pagi-pagi cikgu-cikgu tu lalu depan rumah burung tu.burung tengah bersenam memusing-musingkan kepaknya 360 darjah."Iyah! iyah! lapan lapan lagi.satu.dua." dan seterusnya.Bila time cikgu ni nak ke sekolah, lalu lagi depan burung.Burung pun tengok.dia jerit lagi.KELABU!! HIJAU!! PURPLE!!"Cikgu-cikgu berlari-lari anak tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan. Setiba di sekolah guru mereka berbicara lagi.

Cikgu pertama : Memang betul apa yang burung tu cakap.heh, apa nak buat hah?".
Cikgu kedua : Kita mesti buat something untuk uji burung tu".
Cikgu ketiga : Aku tau.apa kata esok kita semua pakai color hitam".
"Okey...Set! !!!!" balas depa.

Keesokan harinya.sama juga.bila time ke sekolah, burung tu jerit lagi.HITAM!!HITAM! !!HITAM!! !!"Cikgu-cikgu tu berlari anak lagi.di sekolah mereka berbincang.

Cikgu pertama : Nampak nya burung tu mempunyai pandangan mata yang transparent.
Cikgu kedua : Atau pun dia cuma boleh kenal warna?
Cikgu ketiga : Betul tu, mungkin dia dah di latih untuk meneka warna, tapi tidak dilatih untuk meneka bentuk. Kengkawan, apa kata esok kita jangan pakai sepender langsung.
"Orait!! Set!!" depa jawab.

Keesokan hari nya, lagi sekali macam biasa Di waktu pagi burung buat dek je.bila time cikgu-cikgu tu nak ke sekolah, burung tu tengok.ditenungnye lama-lama.cikgu-cikgu tu mula tersenyum dan jalan slow-slow.sambil toleh-toleh kat burung tu.burung tu tengok lagi.dia naik-naikkan mata macam Ziana Zain gitu.dah tu pusing belakang.dia tengok lagi dengan cara menonggeng.dah tu dia pandang ke depan balik.dia garu-garu kepala.dah tu usap-usap dagu.dia cekak pinggang.dah tu burung tu pegang dagu lagi.pastu dia senyum.dia jerit lagi kuat kali ni."LURUS!!! LURUS!! KERINTING!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! "Cikgu-cikgu ni terus lari sampai tak cukup tanah gamak nyer.

3 comments

kat mana boleh saya dapatkan burung kaka tua tu?

hadoiiyaii.. lucah itu burung..

aku smeleh la klu ado sggh burung gtu gap

Post a Comment

ONLINE RADIO & ONLINE TELEVISYEN

FOLLOW, PROMOTE DAN AJAK KAWAN2

Semua artikal lawak yang diterbitkan disini tiada kaitan langsung dengan anda. Diharapkan jangan ada yang menghantar komen mencarut menggunakan nama anonymous. Semua artikal adalah sama sekali tidak logik. Pengunjung normal yang bernama manusia mestilah waras menilai dan wajib paham ini adalah blog lawak! TQ.

KETUA JAJAHAN

PERLUKAN PROJEK


Product :
Billboard. Bunting. Movie Banner/Poster. POP/POS Sign. Standee. Backdrop. Vechicle & Building Wrap. Roll Up System. Window Graphic. Flag. Site Hoardings. Retail Displays. Exhibit & Displays. Labels. outdoor banners. Tents and Awnings. Truck Side Curtains.

All-in-One Printer :
Paper. Wall Paper. Canvas. Fabric. Satin. Tyvek. Covek. Transparent. Coloured and White Sticker. Mesh. Banner Flex. DuraTrans. Synthetic Paper. Backlift and Frontlit Vinly. PVC films.

Some of the organizations we've worked with include :
Warner Bros. Intl,California USA and WB's Worldwide Offices, Village Roadshow Australia and New Zealand, Petronas, Bank Negara, Tenaga Nasional Berhad, Celcom, TM Berhad, TV3, Malaysian Government : MIAT, KEKKWA, KPDN HEP, KDRM, BOMBA WP and more.

UNGM
United Nations Global Marketplace
International Fund for Agricultural Development (IFAD) registration.

WORLDWIDE AGENT WANTED. SMS 013-9140 888 Please Contact powerrenjis@gmail.com

KONGSI GELAP

Para pelawat digalakkan untuk berkongsi apa saja email-email yang menarik bersama.Sila hantar ke alamat email powerrenjis@gmail.com

MALAYSIA

MALAYSIA

ORANG SESAT

KOTAK DERMA